Перейти до вмісту

Вишиваймо Перемогу України!

Розквітла вишиванка кольорами,
Орнаментами душу зігріва.
У цій сорочці все – і погляд мами,
І батькові наставницькі слова,

І пісня українська колискова,
Й світанки фантастичні на полях…
Я вишиванку одягаю знову,
І серце в грудях – наче вільний птах!                   

                          Вікторія Чорній

Щороку у третій четвер травня Україна святкує День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.

В рамках цьогорічного Дня вишиванки вихованці, батьки та педагоги спеціалізованої школи № 15 приєдналися до флешмобу «Вишиваймо Перемогу!».

Вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код.
Гребенюк Дарія, учениця 10-В класу, взяла участь у відеочеленджі «Вишиванка – код нації», презентувавши авторську відеороботу.

Історія української вишиванки – це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, як бідували, коли Україну захоплювали чи намагалися зруйнувати, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства (заборона одягати вишиванки, виключення з університету, ув’язнення, позбавлення майбутнього…).

Вишиті сорочки та вишиванки будуть оберігати нас, наділяти силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років тому.

Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка – це не лише генетичний код, а й дрес-код української нації.

Вишиваймо нашу Перемогу разом!