Перейти до вмісту

З Днем народження, Генію!

"І мене в сім'ї великій, 
 В сім'ї вольній, новій, 
 Не забудьте пом'янути 
 Незлим тихим словом."
 Т. Г. Шевченко, «Заповіт»

Він – Геній. Прометей. Кобзар.
Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф. Академік.
Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. На території від Бразилії до Китаю встановлено 1384 пам’ятники Кобзареві. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера – 137 кілометрів.

Чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопчиська колись стануть називати кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії?
І, найважливіше, вмиратимуть за свою землю і за волю, з його рядками на устах?!

Сьогодні потрохи розвіюється, як дим, образ “революціонера й атеїста”, суворого дядька в кожусі, а натомісць постає реальна жива людина з великим серцем, яка своє стражденне життя поклала на вівтар України. Як підтвердив час, ані царській, ані потужній радянській репресивній машині не вдалось применшити, перефарбувати чи спаплюжити велич того, хто був, є і повіки буде символом та взірцем національного духу.

На честь уродин величного Шевченка у школі були підготовлені тематична виставка «Великий Кобзар» й стенди; проведені виховні заходи, на яких учні переглядали відео про життя і творчість Кобзаря, зачитували крилаті вирази, декламували його поезію; учні 5 та 8 класів доєдналися до фотоквесту, а школярі 1-11 класів взяли участь у поетичному флешмобі «Шевченкове слово – могутня зброя на віки», де шляхом голосування було визначено переможців. Найкращих читців буде відзначено грамотами.
Сестри Анастасія і Варвара Марчук, учениці 5-Б класу, привітали Тараса Григоровича вокальною роботою на слова його вірша.
Все, що відбулося у школі протягом тижня, було для Тараса і про Нього.

Ця неосяжна постать є одним із символів нашої боротьби за свою країну!

Здолаємо, вистоїмо, переможемо!
Бо й Він так казав!

І на оновленій землі
Врага не буде, супостата.
А буде син, і буде мати
І будуть люде на землі.