Перейти до вмісту

Міжнародний день жінок та дівчат у науці

У грудні 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій проголосила рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки та інновацій.

Наука – важка і серйозна сфера, вона потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. Інакше кажучи, вона просто створена для жіноцтва.

Впровадження гендерної рівності в усі сфери людського життя – стратегічна ціль, яку поставили собі усі прогресивні країни світу. Згідно з позицією ООН, “наука та гендерна рівність є невід’ємними складовими процесу досягнення цілей сталого розвитку”.

Талант не має статевих, національних чи ідеологічних обмежень. Єдине, що може стати на його перешкоді – страх та непевність у власних силах.

Саме тому ми закликаємо усіх українських жінок і дівчаток – не обмежуйте себе стереотипами. Якщо ви відчуваєте схильність та бажання зв’язати своє життя з наукою – робіть це. Можливо, цей вибір не лише зробить щасливими вас, а й дасть людству видатну науковицю, напрацювання якої змінять світ.

Жінки-вчені опановували професії в кожній культурі протягом усієї історії розвитку суспільства. У сучасному світі жінки та дівчата продовжують очолювати інноваційні та новаторські дослідження. Вони створюють прилади та долають звуковий бар’єр, досліджують природу, вищу математику, медицину, фізичні явища, закладають основу для розуміння нейробіології та кібернетики.

До Дня жінок і дівчат у науці у фоє школи було організовано тематичну виставку, а також проведено виховні години.

Наприклад, учні 7-В класу, вихованці вчителя біології Мосьпан Людмили Володимирівни, виступили з повідомленнями про українських жінок-вчених (Марину В’язовську, Антоніну Прихотько, Клавдію Латишеву, Нану Войтенко, Світлану Арбузову) та переглянули презентації про відкриття вчених біологинь (Розалінд Франклін, Нетті Стівенс…)

Учням 5-Б класу класний керівник Халмурадова Тетяна Миколаївна, вчитель фізики, розповіла про Ольгу Броварець, яка відкрила глибинні структурні механізми нестабільності геному, ставши наймолодшою докторкою фізико-математичних наук України.

Тож зичимо великих звершень, невичерпної творчої енергії та успіхів жінкам, що вже обрали науку своїм життєвим шляхом. Нехай вас не полишає натхнення та сили, бажання шукати відповіді на питання, що постають перед людством.