Перейти до вмісту

Григорій Сковорода: 300 років вільний

«Світ ловив мене, та не спіймав»

Сьогодні Україна відзначає 300-річчя від дня народження філософа, вічного мандрівника, невловимого для світу, поціновувача мудрості, зневажливого до багатств, а 2022 рік офіційно проголошений роком Григорія Сковороди.

З нагоди відзначення 300-річного ювілею учень 5-А класу Котівський Петро та творчий колектив 9-Б класу презентували свій погляд на творчість видатного українця.

Тож ювілей – хороша нагода таки дізнатись більше про, здавалось би, вже добре знану постать, прочитати досі непрочитане, перечитати під новим кутом галопом перескочене ще колись. Адже про нього досі пишуть все нові і нові дослідники, досі намагаються збагнути, переосмислити, розгадати. Бо справжні генії – незглибимі для пізнання і розвитку.

«Філософія Григорія Сковороди – це філософія ГІДНОСТІ як основної засади життя», – писав інший великий український філософ Мирослав Попович. І люди на українському Майдані стояли саме за гідність як основу особистого та суспільного життя. Тому цілком закономірно, що російські окупанти у безсилій люті у травні розстріляли саме музей Сковороди на Харківщині: вони цілили ракетами у Сковороду як в уособлення нашої колективної гідності.



Однак у своєму невігластві їм не дано пізнати: Григорій Савич ось уже 300 років вільний. При житті і по ньому. Від народження й назавжди. Бо ж у цьому і є справжня суть його філософії: бути вільним.

З Ювілеєм Вас, наш великий український Генію!