Перейти до вмісту

Урок-практикум з надання медичної допомоги для школярів

З нагоди Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги учні 8 класу
на практичному уроці зустрілися з інспектором вiддiлу зв’язкiв із громадськiстю, старшим лейтенантом полiції, Паштальян Лесею Василівною та провідним інспектором відділу запобігання надзвичайним ситуаціям та ЗЦЗ Голосіївського РУ ГУ ДСНС України у місті Києві, майором служби цивільного захисту, Говорущаком Дмитром Олеговичем.
Під час проведення уроку школярі послухали лекцію про те, як важливо вміти надати першу допомогу та як слід діяти під час надзвичайних ситуацій. Вони поділилися на дві команди та взяли участь у бліц-вікторині зі знання правил надання невідкладної медичної допомоги. Правильність відповідей та активність учнів оцінювало жюрі. Після теоретичної частини восьмикласники застосували свої знання на практиці: продемонстрували на манекені навички проведення непрямого масажу серця, накладали джгут на рану, загорталися в термо ковдру, яка запобігає переохолодженню та перегріванню.

Перша допомога — це дії та заходи, які необхідно вжити протягом перших хвилин після настання екстреної події — тобто у період часу до прибуття спеціалізованого автомобіля з професійними медичними працівниками бригади екстреної медичної допомоги. Завданням надавачів першої допомоги є базова підтримка життя: забезпечення прохідності дихальних шляхів (в тому числі при механічній асфіксії, шляхом вдавлення), підтримка дихання та кровообігу без використання спеціального обладнання, крім засобів особистого захисту, зупинка критичної кровотечі.

Тому важливо навчитися надавати першу допомогу до прибуття екстрених служб, адже це може врятувати чиєсь життя.

Утім, намагаючись надати першу допомогу, варто пам’ятати про її основне правило — «Не нашкодь!». Вчиняти будь-які дії з порятунку треба, якщо ви в них впевнені. Такі дії мають бути швидкими, чіткими, продуманими і спокійними. Паніка — поганий союзник в екстреній ситуації. В іншому випадку, слід пам‘ятати, що екстрені служби при зверненні можуть надати вам дистанційний супровід щодо ваших дій.

 

Про все це восьмикласники дізналися під час пізнавальної зустрічі з інспекторами.

В кінці цієі зустрічі жюрі підбило підсумки, і переможці були відзначені грамотами.

На згадку про цікавий урок восьмикласники зробили спільне фото з нашими гостями.